PRO contract: DailyRun (+interview)

Yes! Dromen worden werkelijkheid, ik ben onderdeel geworden van het PRO running team van DailyRun. Een geweldige mijlpaal waar ik de afgelopen 2,5 jaar naar toe heb gewerkt, met succes! Binnenkort veel meer updates, voor nu trap ik af met het (introductie)interview: 

‘Je haalt eruit wat je erin steekt’ 

Door Sara Güven  

Voor de DailyRun website sprak ik op vrijdag 14 juli via Teams met Luc Essink, de eerste pro runner voor het DailyRunning team.  

Hoe en wanneer je ben je begonnen met hardlopen, kan je vertellen hoe dat gegaan is?  
“In 2016 heb ik op een blauwe maandag wel eens hardgelopen, ook omdat mijn vrouw dat deed. Maar ik ben van origine een fietser ik en heb best op niveau gefietst. Met hardlopen werkte mijn lichaam toch niet helemaal mee. Ik ging wel hard en won ook, bij de eerste wedstrijd die ik die ik liep verdiende ik meteen een podiumplaats maar ik kon niet eens meer die stap het podium op maken omdat ik gewoon helemaal aan het verkrampen was.  

Dus toen heb ik mijn hardloopschoenen aan de kant gezet en er eigenlijk nooit echt meer naar omgekeken. Maar toen ik het plezier in het fietsen een beetje kwijt raakte, en zeker toen met corona opeens de wedstrijden waar ik heel hard voor trainde niet door konden gaan, toen vielen eigenlijk heel mijn ambities en mijn motivatie om te fietsen als een kaartenhuis in elkaar.  

Daarbij: Iris raakte in verwachting van Tijmen, ik was toen net weer keihard onderuit gegaan in een in een wielerwedstrijd. Dat gezondheidsrisico wilde ik toen ik vader werd niet meer lopen. Dus toen heb ik weer het hardlopen opgepakt, om precies te zijn in januari 2021 op nieuwjaarsdag, dus dat is nu 2,5 jaar geleden.  

Eigenlijk ging meteen de knop om en ben ik vanaf toen alleen voor het hardlopen gegaan. En ja, op een gegeven moment ben ik verliefd geraakt op het lopen. Het eerste jaar dat ik weer begonnen was met hardlopen heb in oktober mijn eerste marathon gelopen. Coach Vincent van Beek heeft mij daarin begeleid.  

Dat was een match made in heaven, en zo een sportprestatie neerzetten, dat had ik nog nooit meegemaakt. Hoe het is om zo’n afstand te lopen en hoe erg je jezelf dan tegenkomt. Ik ben nu 4 marathons verder en word nu gesponsord door DailyRun. “ 

Wanneer wist je “Ik kan heel hard lopen?” Is er een lightbulb moment geweest? 
 
“Vanaf januari ’21 heb ik de focus op lopen gelegd en toen was wel elke keer dat ik dacht: ‘Oh, dit gaat heel makkelijk’ ‘Het gaat steeds sneller’ en ik liep eerst ook nog gewoon op oude schoenen, die ik ergens op zolder vond en op wat betere schoenen  ging het nog beter. Maar vooral de eerste wedstrijd die ik liep en dat was volgens mij in eind februari. 
Eigenlijk maar 2 of 3 maanden nadat ik gestart was zette ik zo een zo een goede tijd neer, zeg maar onder de 34 minuten op de 10 km en toen dacht ik : ‘Als ik pas zo kort aan het trainen ben, en het gaat zo goed, dan moet ik er wel iets mee doen’ 

De keerzijde ervan kwam ik eigenlijk een maand later tegen toen ik begon met baantraining, dus op de atletiekbaan. Toen ben ik veel te hard van start gegaan. Ik dacht ‘ik sprint wel even mee’. En tja ik heb er wel een motor in zitten, maar mijn lichaam was die krachten niet gewend. Dus toen ben ik wel echt heftig geblesseerd geraakt, het schoot in mijn heup en dat heeft echt maandenlang geduurd. Dus toen dacht ik ‘Ik moet wel rustig opbouwen in plaats van meteen weer vol gas erin. ‘ “ 

Wat betekent hardlopen voor je? 

“Hardlopen is een enorm leuke houvast en een verrijking van mijn leven. 
Ik kan op een hele goede manier mijn energie weg zetten. Als ik een paar dagen niet loop, word ik ook onrustig. Ik loop eigenlijk altijd ’s ochtends vroeg.  Tijdens mijn loop word ik zen in mijn hoofd en erna denk ik ‘Laat die dag maar komen.’  Ja dat, dat vind ik fenomenaal. De variatie in rondjes,  de natuur opsnuiven. Dat is voor mij het summum.” 
 
Wat heeft hardlopen je geleerd?  

“Eigenlijk twee dingen. Dat je krijgt wat je verdient. Als je ergens hard voor wil werken dan krijg je daar wat voor terug. Je haalt eruit wat je er in steekt. Als je er met de pet naar gooit, dan weet je ook dat de uitkomst minder is. En ook dat ik het geweldig vind om mensen in beweging te krijgen. Letterlijk, dus om bijvoorbeeld trainingen te geven, maar ook door mensen zo ver te krijgen om 6 uur ’s ochtends met een groepje te gaan hardlopen. En dat mijn zoontje ziet dat zijn papa en mama veel bewegen en dat die ook alles op de fiets wil doen. “ 

Op je website staat “hardlopen is een teamsport” Kun je vertellen wat je daarmee bedoelt? 

“Grappig genoeg ben ik met hardlopen begonnen omdat ik het een lekker solistische bezigheid vond. Gewoon in mijn eentje naar buiten. 

Maar bij mijn laatste marathon had ik gewoon echt voor het eerst ook een heel team om me heen om me te supporten. Vincent en Maarten van DailyRun helpen en coachen me. Als het even niet lekker gaat of ik hebt een plan B nodig of wat extra motivatie is dat er nu gewoon, in plaats van dat je elke keer maar weer jezelf in de regen naar buiten moet hijsen. Dat er met me mee wordt gedacht. Dat levert een flinke bijdrage aan mij als persoon en aan mijn race resultaat. 

Ik heb nu ik met DailyRun werk eigenlijk voor het eerst het gevoel dat onder één noemer ook echt alles geregeld wordt en dat geeft mij de mogelijkheid om dat stuk ook los te laten.  

Ik trainde al bij Vincent vanaf na mijn eerste marathon. Omdat ik hem vertrouw, was het voor mij een beetje een vanzelfsprekendheid om mee te gaan naar DailyRun.  Training en coaching is op termijn ook iets waar ik me echt wel mee bezig wil houden. DailyRun is net gestart. Maar er is al zo’n mooie visie en er wordt ook al veel gedaan om recreatieve lopers, maar ook bijvoorbeeld lopers zoals ik te ondersteunen, dat ik het  echt leuk vind om voor zo’n partij te werken. Omdat ze net gestart zijn kan ik ook meedenken en proberen dingen uit te rollen. Ik ben de eerste van het pro-team maar vind het ook leuk om op de achtergrond te helpen.” 

Wat zijn je hardloopdoelen? Of wil je dat liever niet zeggen?  
“Laat ik een vriend citeren, die zegt: ‘Luc Ik vind het zo bijzonder dat jij gewoon je doelen durft uit te spreken’. Ik vind het belangrijk voor mezelf, maar ook naar anderen toe, om te melden wat ik wil gaan doen.  In april volgend jaar loop ik mee in het NK tijdens de marathon in Rotterdam. Daar wil ik gewoon echt een echt een hele goede tijd neerzetten, die zal zo rond de om 2 uur 20 liggen. Afhankelijk van hoe de trainingen gaan. 

Ik moet ook realistisch zijn. Het doel was om komende september in Berlijn al om  die 2:20 te gaan gaan lopen. Dat zie ik nu -vanwege wat lichamelijke mankementjes -als een tussendoel, hoewel ik er evengoed vol voor ga om daar ook te gaan vlammen. Maar eigenlijk is het het grotere plaatje ook al met DailyRun besproken en dat is om echt voor Rotterdam in april te gaan.” 
 
DailyRun is er – je zei het net zelf ook al- ook voor recreatieve lopers. Welke tips zou je de Daily Run community willen meegeven? 

 (Hij denkt even na) 
“Varieer in de voeding die je neemt, de route die je bepaalt, de trainingen die je doet, je snelheid, de mensen waarmee je loopt, en de omgeving., Als je dat doet dan komt en blijft het plezier vanzelf. En ook dat je jezelf kan verbazen. Dat je in bepaalde omgevingen of met anderen toch nog wat sneller kan of dat je met een club  vrienden fijner loopt. En dat je verandering in ieder geval niet uit de weg gaat. 
Mensen die die bijvoorbeeld elke dag hetzelfde rondje lopen, dan denk ik ‘Dan doe je jezelf echt wat te kort, dat is echt zonde.’ 

En tot slot: wees realistisch in wat je doet, dus je loopdoelen, je snelheid, je ambities die je wel of niet uitspreekt. Maak een plan. Ik wil eigenlijk na mijn 35e  stoppen hiermee, omdat ik denk dat ik er dan echt wel genoeg eruit heb gehaald en dat het ook voor mijn lichaam ook wel beter is met deze mate van belasting te stoppen. Toen ik er met een collega (Luc werkt in het onderwijs, red.) over sprak zei hij tegen me: ‘Plan dat uit en weet ook dat je daarna nog een heel leven voor je hebt. Als je 35 bent dan heb je sowieso nog een paar jaar te gaan’” (hij lacht) 

Geniet je wel van wat er nu allemaal met je gebeurt? 

“Ja, dat probeer ik zeker te doen, hoor. Ook door kleine dingen.  
Want als ik een best wel harde training goed heb afgerond dan juich ik ook gewoon keihard in mijn eentje. Alleen na een marathon heb ik er wel eens moeite mee, want je zat in een roes en hebt ergens lang naartoe gebouwd en erna heb je opeens geen doelen en je kan niet trainen, Dat is voor mij altijd wel een lastige hoor om dan te blijven genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *