Boren in Sankt Moritz

Vol enthousiasme deel ik het verslag van mijn eerste hoogtestage in Sankt Moritz. Per dag beschrijf ik de hoogtepunten van deze 2 weken met onder andere: trainen met het NN Running Team, heftige baansessies, epische fietsritten en een 220km loopweek. Wees voorbereid!

Woensdag 9 aug: Samen met Dominic Bersee en Philip Wong vroeg in de morgen vertrokken en afscheid genomen van mijn lieve vrouw en zoon. Opgevouwen tussen de bagage en de 3 (gedemonteerde) racefietsen vertrokken we. Doel van vandaag: aankomen in Sankt Moritz en even de benen losgooien. Met wat kleine haperingen tijdens de reis in Duitsland eerst een loslooprondje gedaan op 715m hoogte. Bijzonder slechte benen maar dat werd met de kilometer minder. Direct nog “goedkoop boodschappen” doen in Duitsland en doorrr. Een groot deel van de rit op mijn rekening genomen, vooral de bergpass over in de fijne BMW van Dominic was goud. Eenmaal op hoogte aangekomen om 21:00 uur kriebelde de benen en had ik toevallig de hardloopkleding nog aan… Dus solo in het donker de ontgroeningsronde op 1800m hoogte om het epische meer heen. Het ademhalen was even wennen maar ik rolde er makkelijk in. Vervolgens de andere huisgenoten ontmoet: Tom de Heiden, Noah Schutte & Hlynur Andresson. Direct een fijn gezelschap.

Donderdag 10 aug: Dagelijks via René van Dailyrun op maat gemaakt trainingen voorgeschoteld gekregen. In het begin van de hoogtestage voornamelijk controle krijgen over je energiesysteem op hoogte. Deze donderdag dan ook 2 korte loopjes gedaan met een fietsrit tussendoor. Vooral de 2de loop viel redelijk zwaar qua ademhaling en tijdens de fietsrit was het samen met Dominic en Noah even zoeken naar gunstige fietspaden (verhard).

Vrijdag 11 aug: Waar Sankt Moritz bekend om staat is de prachtige atletiekbaan op 1800m hoogte. In de ochtend samen met Dominic & Philip in de vroege morgen een baantraining gedaan. De heren 300meters, ik 100-150meters om te acclimatiseren. Geweldig gevoel om hier te kunnen trainen. ’S middags met de Nederlands Kampioen Marathon 2023 Anne Luijten een mooie tocht gemaakt in het dal en afsluiten op de Juliërpass. Waar het begon als een duurrit zag ik toch weer de uitdaging van het klimmen op hoogte, 2015 was ik hier voor het laatst, nu had ik een NK in mijn wiel. Dat ging toch ongemerkt hard bergop op het einde. Koffie bovenop en een glimlach in de afdaling, super rit. Helaas niet meer met Anne kunnen lopen daarna vanwege afwijkende schema’s/tijden. Door deze toename van duursport samen met Michael Nasibdar van Veel Fitter Foodcoach de voeding wat opgeschroefd.

Zaterdag 12 aug: Duurloop 90. Wanneer ik dat op het programma lees wil ik hier altijd iets leuks van maken in plaats van de standaard rondje, standje gaan (in Z1 het tempo wat je inmiddels uit je hoofd kent). Samen met Tom & Philip in de vroegte de natuur zien ontwaken met een mooie trail. Tom zocht het nog hogerop met een extra lus, na 95 minuten waren Philip en ik meer dan voldaan. Het voordeel van een trainingskamp is dat je genoeg tijd overhebt voor andere dingen zoals andere sporten (haha). Samen met Philip om 10:00 uur de Albulapass opgereden, pittige klim maar behouden omhoog gereden. Bij bovenkomst direct omgekeerd. 

Zondag 13 aug: Two runs a day keeps the doctor away… Voor het eerst solo in daglicht de ochtendglorie van Sankt Moritz beleven. Dauw op het meer, geen verkeer, een lege baan: dit was adembenemend mooi. Wat ook adembenemend was waren alle meters na de eerste 100m sprinten op de baan. Zuurstoftekort all over. Gelukkig wel mooi afgerond. ’S middags met de kabelbaan, kosteloos met onze elitecard, omhoog naar een skistation op 2500m om te lunchen. Alles was dicht dus droop de groep af en konden Dominic en ik ons uitgepijlde ronde meer doen op 2550m hoogte. 10km op rustig tempo, in blote bast en aan de praat geraakt met een zeemeermin. Het was zo helder en schoon water dat ik me niet kon inhouden: Run -> Dip -> Lift. Heerlijk een duik genomen en met Dominic naar 3067m met de kabelbaan. Unieke ervaring.  

Maandag 14 aug: De start van, wat blijkt later, een 220km week met daarbij 10 fietsuren. Hoe kan je die het beste starten? Met een longrun! 31,5km grotendeels solo de Alphafly 2 ontgroenen. Wat een fijne schoen zeg, helemaal voor tempoduurlopen. Om het meer bij Sils gelopen en (kuch via de autoweg stiekem) teruggelopen. Dit was een mooie. Natuurlijk was ik weer om 9:30 klaar dus pakte Philip en ik nog de fiets om nieuwe wegen te ontdekken bij Sils. Met succes een mooie klim ontdekt met een onregelmatig profiel en karakteristieke omgevingen.

Dominic staat al half met zijn hardloopkleding aan. “Wat ga je doen?” “Even een loopje met Richard Douma” (recordhouder op 5k en 10k en 2:11 marathoner). Dit kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan en samen met de recordhouder van IJsland Hlynur aangesloten voor duurloopje. Het was uiteindelijk een begin van een contact welke bij meer trainingen is betrokken. Aangegeven dat we de volgende dag (dinsdag) afdaalde naar Italië voor een baantraining in Chiavenna, daar was hij wel voor in. 

Dinsdag 15 aug: In tijden weer eens ontbijten voor een loop, dat was lang geleden. Vandaag 8-10x 1000m op de baan. Zoals hierboven aangegeven joinde Richard ook de trein. Na een inloopstuk van 4km begonnen met de boorsessie. Rond 3:10 was de bedoeling. Ik merkte al snel dat er meer in de benen zat. De eerste sessie solo gelopen en toen roulerend met Dominic en Richard de 1000meters in 3:02-3:05. Poei dit was mooi… De achtste herhaling het kopwerk genomen en even de tank leeggetrokken. Parkeerkaart nodig maar helemaal terecht met deze buffels en rondetijden. Ook kennis gemaakt met de vriendin van Richard, Maron. Veel mooi beeldmateriaal gekregen en ondersteuning qua voeding, ook dit was niet de laatste keer :). Ik kon met zekerheid dat dit de mooiste sessie was van mijn hardloopcarriere tot dan toe (15 aug ;)). 

Daarna heerlijk pasta gegeten (volgens de etiquettevan Hlynur, geen Pizza in de middag) en afgetopt met een pistache gelatooo. Met megaveel goesting en een korte powernap me klaargestoomd voor de 2de sessie. Samen met Noah en Philip vertrokken en zelf met een pompset in de oren (Defqon liveset van Rooler, aanrader) een uur rond een verder gelegen meer met 3x10minuten Z2 erin om de dag de dag te kunnen noemen. ’S avonds met de heren nog gratis naar het zwembad waarbij het vooral om het bubbelen ging haha.

Woensdag 16 aug: Anderhalf uur op het programma met 3x10m Z2, krijg ik dan helemaal geen rust? Kennelijk hoefde de benen dat ook niet merkte ik. Met Philip geflaneerd door de bossen en de flow van de trailpaden helemaal te pakken. “Don’t Count your Miles, but make your Miles Count”. Nou nu even een goede combinatie, woensdagochtend 9 uur en volgens schema gelopen en 100k in de pocket. Best een mooie mijlpaal.

Dit was een mentale kwestie. Er stond anderhalf uur op het programma om te fietsen maar niemand wilde mee en ik had 0 goesting… Je kan dan een paar dingen ondernemen. De makkelijkste is om helemaal niks te ondernemen. Daar was ik bijna content mee totdat ik me bedacht dat we een supermooie col hadden afgedaald/beklommen richting Italië. Die ging ik dus maar fietsen. Verdraaid, dit was wel ontzettend mooi, een goede afdaling ingezet om vervolgens de tientallen haarspeldbochten omhoog te rijden. Rijden nadrukkelijk want dit leek niet op de tijden die ik hier in 2015 had genoteerd ;). Bij terugkomst contact gehad over de training van morgen met Richard en een speciale gast ging mee

Donderdag 17 aug: VLIEGVELD -> MARATHONBLOKKEN -> RICHARD DOUMA -> NIENKE BRINKMAN. Via de app afgesproken om stipt 9 uur bij het vliegveld te zijn met de 2 leden van het NN Running Team. Richard eerder voorgesteld maar nu ook de 2:22 marathonloopster en (helaas) 2de snelste Nederlander op de 42,2k. Gezien het feit dat Nienke en ik een soort zelfde verhaal hebben qua verleden in de sport was er direct een klik. Omdat Nienke net van een trailwedstrijd afkwam ging zij het rustig aan doen. Richard, Dominic & ik gingen voor de 3x20min marathonblokken. De verwachte pace in Berlijn zal rond de 3:18-3:19 zijn dus wilde ik iets daarboven zitten. Maron mee op de fiets, het eerste blok verliep bijna helemaal smooth. Door een onenigheid/misverstand na 18 minuten alleen komen te zitten, zonder drinken, zonder medestrijders.. dit ging taai worden. Het blok netjes in 3:23 gelopen. Na 3 lullige minuten rust solo voor de andere twee blokken gaan. 3:20 als splits en gelukkig kwam Maron mij de voeding brengen die ik écht nodig had. Solo doorgetrokken en beide blokken op 3:20 afgerond wat tegen het einde van het 3de blok bijzonder taai begon te voelen. Samen met Nienke en Dominic uitgelopen naar de bus van Richard. Hier mooi de training afgesloten en bijgepraat. Wat een bijzonder gevoel om nu gewoon een “plekje” tussen/binnen de profs te hebben. Glimlach van oor tot oor.

’S middags nog een baantraining solo met een stiekeme filmer in het atletenhok. 10x300meter best wel behoorlijk hard vlammen na de ochtendsessie. Benen vielen niet tegen maar deze waren wel redelijk op toen ik terug kwam in onze luxe accommodatie. 

Vrijdag 18 aug: Warning: Koninginnenrit. Samen met Noah en Dominic de kleinste loop te rijden. 100km met 2400 hoogtemeters en 2 beklimmingen. Ik was van plan om een gedeelte mee te rijden en dan om te keren. De heren wisten alleen wel weer hoe laat het was toen ik aangaf dat ik in ieder geval genoeg eten meenam. Het pompidom omhoog rijden werd stevig doorrijden, tegen het boren aan ;). Bij het ingecalculeerde omkeerpunt natuurlijk niet mans genoeg om echt om te keren en de rit samen afgemaakt. Had ik niet willen missen, vooral de 30km Albulapass was adembenemend, tevens de rekening voor de 3 taartjes en 3 koffie op de top haha. 

Ik kom natuurlijk hier niet enkel om te fietsen. Heuvels voor lunch dus tijdens een mooie trail die ik had gestolen van Jill Holterman. Solo weer even flaneren met Dimitri K in de oren. Bij terugkomst contact gehouden met Nienke Brinkman en onze coaches. Zaterdagochtend baantraining samen!

Zaterdag 19 aug: Om 7:30 afgesproken om samen een killerbaantraining te doen. Komt ie: 8x1600m (3:10-3:20) + 6x800m (3:00-3:05). Allebei met lichte spanning in een geweldige ochtendzon ingelopen. Het doel was dan ook echt om elkaar er door heen te slepen gezien de ellendige hoeveelheid rondjes. Nienke starte de 1600m, daarna om en om tot de 5de serie. Daar werden de Pegasus 40 & turbo omgewisseld voor de Alpha 2 & Vaporfly 3. Rondes kwamen we door in 3:10-3:20 en het ging megasmooth. Erg bijzonder om zo hard samen met een dame te kunnen lopen, dat had ik nog nooit meegemaakt en dit inspireerde mij enorm. Vervolgens de 800meters ook om en om op een nog rappere pace gelopen. Waar Nienke volgens haar schema de laatste 2 herhalingen 400meter moest deed ik er 800m. Lastig bijhouden bij de 400meter en dan ook nog solo doorlopen. Allebei leeg maar enorm voldaan na zo’n foutloze warkout! Ook direct afgesproken voor de volgende dag, een longrun met een aantal anderen. 

Bij terugkomst naar het vliegveld gereden om Noah, Dominic & Hlynur te voorzien van voeding en materiaal, aka verzorger. Dat gaf ook wel een voldoening, helemaal op de high van de ochtendsessie voortbordurend.

Zondag 20 aug: Bij opstaan enorme last van mijn heup… Net of hij niet goed in de kom zat.  De reden bleek later wel duidelijk, 25km rondjes rennen op een 400meter baan is (zelfs voor mij) te veel van het goede. Met gepast enthousiasme toch met Dominic en Hlynur om de Nederlandse-topmarathonlopers te vergezellen bij de longrun. Jill Holterman & Nienke Brinkman en nog wat andere nationaliteiten. Redelijk behouden begonnen maar met de piramide-z2-training van Jill werd het toch flink doorlopen. Genoten van het gezelschap en de laatste longrun. 31,66km later kwam ik op de 220km weektotaal.

Even een shoutout naar DailyRun & HM Sportmassages. In het bijzonder naar Maarten, René, Hans & Vincent, zonder de middelen, schema’s & coaching was dit lichamelijk nooit mogelijk geweest. Gooi daar de behandelingen van HM Sportmassages bij (op zowat wekelijkse basis) en ik kan zeggen dat ik me na 220k nog fris voel in de benen terwijl dit een enorme impact is. 

Maandag 21 aug: Last full day in paradise… Out with a (double) bang. Threshold training for breakfast. Met Maron & Richard contact gehouden voor de laatste specifieke sessie. 4x2km en 4x1km threshold (onder marathontempo). In het busje van Richard samen in het pikkedonker achterin met Sven (Edwin ook mee) naar het vliegveld. De tempo’s vlogen om de oren, zonnebril op, samen met Richard boren over het gravel. Dan zie je ook weer dat hij een echte buitencategorie is, wat een snelheid zit er in die gast. Met de nodige oppeppingen van Maron de tempo’s zeer solide gelopen. De 2km is 3:09-3:20 en de 1km in 3:04-3:08 afhankelijk voor de stijging of daling op het grind. Redelijk emotioneel de laatste kilometer, de laatste in dit paradijs.

 De reistijd voor dinsdag was even schrikken, vooral de vertrektijd. Op advies van Richard de ochtendsessie voor vertrek maar deze middag gedaan om nog een beetje fris thuis te zijn voor mijn gezin. De laatste 10km van het trainingskamp voornamelijk solo gedaan. De omgeving gevoelsmatig ook uitgespeeld, was prima geweest qua tijd zo!

Dinsdag 22 aug: 5:15 de wekker, 6:00 rijden Dominic en ik in het donker weg. Met een aantal obstakels toch de trein op Stuttgart gehaald. Alleen op een vervolgstation de trein volledig gemist omdat ik op het goede spoor aan de verkeerde kant vogeltjes zat te kijken. Later de vermoeidheid omgezet in een powernap en het schrijven van deze blog.

Al met al een ones in a lifetime ervaring, dit pakt niemand meer af. Op naar meer!

Personen die ik graag in het zonnetje wil zetten waardoor dit mogelijk is gemaakt:

 • Dominic Bersee
 • Philip Wong
 • Noah Shutte
 • Tom van Heiden
 • Hlynur Andresson
 • Richard Douma
 • Maron Dekker
 • Nienke Brinkman
 • Jill Holterman
 • Maarten Soen
 • Vincent van Beek
 • René Koolwijk
 • Hans Metselaar
 • Michael Nasibdar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *