Mijn verhaal

Van lockdown-loper naar PRO hardloper

Switch: 

Eind 2020 liep ik vast, zowel op werk maar ook op sportief gebied. Dit moest anders om voldoening te halen uit twee belangrijke aspecten in mijn leven, helemaal omdat ik merkte dat het gezinsleven er onder ging leiden. Een verandering van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Tegelijkertijd ook de racefiets/tijdritfiets aan de wilgen gehangen en deze op nieuwjaarsdag 2021 vervangen voor de hardloopschoenen. Vanaf 2016 op licentie gefietst met een paar jaar op eliteniveau en tot nieuwjaarsdag sporadisch gelopen.

Tegenslagen

Het volledig focussen op lopen ging niet zonder slag of stoot (letterlijk). In mei 2021 tijdens een training op de atletiekbaan volledig in mijn heup geschoten. Gezien het feit dat ik met wielrennen oneindig veel kilometers kon maken en flink vaak de hartslag hoog zag, was dat tijdens het revalideren van de blessure toch anders. Door blijven trainen en flink wat fysioafspraken verder moest ik mezelf overleveren aan het feit je met tegenslagen moet dealen. Hardlopen houd je spiegel voor. Als je slecht bent, ben je slecht. Als je niet in orde bent, ben je niet in rode. Het is kunst om deze tegenslagen niet hoofdzaak te laten worden in het proces van verbeteren en doelen stellen.

Doorzetten

Doelloos rondlopen was al niet aan mij besteed maar toen ik halverwege 2021 bij Almere City een weddenschap maakte met goede vriend Andrew om een marathon te lopen werd het serieus business. (Bijna) Elke dag voor 7 uur de deur uit, veelal achter de kinderwagen, de trainingen uitvoeren was in mijn hoofd niet meer dan logisch om doelen te bereiken. Een stuk doorzetten komt intrinsiek maar deze stimuleer ik extrinsiek door een juiste omgeving daarvoor te creëren: minimale impact op het gezin, lopers/vrienden betrekken, wedstrijden selectief uitzoeken en gewoon de deur uit gaan. Pijn is tijdelijk successen vaak niet direct merkbaar (helaas).

Het doorzetten heeft uiteindelijk geresulteerd in loon na werken qua marathons:

Oktober ’21: 2:39

April ’22: 2:28

Oktober ’22: 2:25

April ’23: 2:22

Gezondheid

Een rode draad door mijn prille hardloopcarrière is mijn gezondheid. Dit is met alle verleidingen van vandaag de dag een uitdaging als jong vader. Het idee dat je ergens serieus mee bezig bent en er dingen voor wil laten is voor mij van essentieel belang om in goede gezondheid te verkeren om zoveel van je lichaam te vragen. Profiteren van de goede dagen en de mindere voor lief nemen.